Service menu

Forbrugerrådet Tænk Dokumentation

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Ang. Facebooks behandling af persondata

Til Datatilsynet
11. September 2008

Ang. Facebooks behandling af persondataForbrugerrådet retter hermed henvendelse til Datatilsynet med henblik på at få jeres vurdering af, hvilket lands lovgivning der er gældende på det sociale netværk Facebook hvad angår persondatabeskyttelse.

Facebook er tilsyneladende et amerikansk ejet medie, men hjemmesiden Facebook.dk er målrettet danske forbrugere, er skrevet på dansk, herunder brugervilkårene, hvilket taler for, at dansk lov finder anvendelse.

Ifølge anvendelsesvilkårene må brugeren acceptere, at det er lovgivningen i staten Delaware, Californien, der er gældende lov.

”Ved at besøge eller bruge hjemmesiden og/eller tjenesten, accepterer du, at lovgivningen i staten Delaware, uden hensyn til principperne for lovkonflikter, vil regulere disse Vilkår for anvendelse og eventuelle tvister af enhver slags, der måtte opstå mellem dig og Selskabet eller nogen af vores søsterselskaber.” (Anvendelsesvilkår: 7)

Såfremt Facebook er omfattet af dansk lovgivning, vil vi gerne høre jeres vurdering af, hvorvidt samtykkekravene i Facebooks aftalevilkår er i overensstemmelse med persondataloven. Flere områder synes problematiske i Forbrugerrådets øjne. Dette er blandt andet:

1) At brugeren skal give Facebook lov til at gemme alt indholdet fra brugerprofilen, selv om brugeren vælger at fjerne det fra profilen.

”Du kan fjerne dit brugerindhold fra websiden til enhver tid. Hvis du vælger at fjerne dit brugerindhold, udløber licensen givet ovenfor automatisk, men du anerkender dog, at firmaet kan beholde arkiverede kopier af dit brugerindhold.” (Anvendelsesvilkår: 3)

2) At Facebook betragter en fortsat brug af tjenesten som en ”stiltiende” accept ved ændringer i brugervilkårene. Herunder at det er brugerens eget ansvar at opdage eventuelle ændringer, ikke Facebooks ansvar at oplyse om ændringerne.

”Din fortsatte anvendelse af tjenesten eller websiden efter en sådan ændring udgør din accept af de nye Anvendelsesvilkår. Hvis du ikke accepterer at følge disse eller fremtidige Anvendelsesvilkår, skal du ikke bruge (eller fortsætte med at bruge) tjenesten eller websiden. Det er dit ansvar at kontrollere websiden regelmæssigt for at undersøge, om der er blevet ændret i disse Anvendelsesvilkår og at gennemgå eventuelle ændringer.” (Anvendelsesvilkår: 1)

3) At brugerne for bare at kunne se en applikation (eksempelvis en fødselsdagshilsen, et spil etc.) skal acceptere, at tredjepart (udvikleren af applikationen) kan indhente oplysninger om en selv og ens venner.

”At give adgang til information er krævet for at tilføje applikationer. Hvis du ikke ønsker at give adgang til dine informationer, så lad være med at tilføje denne applikation.” (Facebook applikationsgodkendelse)

”Hvis du, dine venner eller medlemmer af dit netværk anvender Platforms-applikationer, kan sådanne Platforms-applikationer få adgang til og dele visse oplysninger om dig og andre…” (Anvendelsesvilkår: 5)

4) At Facebook må/kan indhente oplysninger om brugeren fra tredjepart og anvende disse:

”Facebook kan også indsamle information om dig fra andre kilder, såsom aviser, blogs, IM-tjenester og andre brugere af Facebook-tjenesten gennem anvendelse af tjenesten (f.eks. billedtags)…” (Facebook Principper: 2)

”Vi kan anvende information om dig, som vi indsamler fra andre kilder, inklusive men ikke begrænset til aviser og internetkilder såsom blogs, beskedtjenester, Facebook Platform-udviklere og andre brugere af Facebook til at supplere din profil.” (Facebook principper: 3)

Såfremt I finder, at den europæiske eller danske beskyttelseslovgivning ikke finder anvendelse, ønsker vi at få jeres vurdering af, hvilken retsstilling forbrugeren i så fald har, herunder hvilke klagemuligheder og tilsyn, der gælder for området.