Service menu

Forbrugerrådet Tænk Dokumentation

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Brev om ulovligt opkrævede betalingsgebyrer

16. September 2020

Til erhvervsminister Simon Kollerup

Vi skriver til dig for at gøre dig opmærksom på en presserende problemstilling vedrørende ulovligt opkrævede betalingsgebyrer i Danmark.

Sagen er, at mange danske forbrugere er blevet opkrævet et ulovligt betalingsgebyr, når de har betalt med Apple Pay og Google Pay i fysiske butikker. Vi har hørt fra forbrugere, som helt tilbage i august sidste år er blevet opkrævet et ulovligt betalingsgebyr, og selvom myndighederne og aktørerne på det danske betalingsmarked kender til fejlen, foregår den ulovlige gebyropkrævning stadig. Dertil kommer, at problemstillingen kun bliver større, da danskernes brug af mobilbetalinger – især Apple Pay – er stigende.

Vi mener, at det er en meget alvorlig sag, da de ulovlige gebyrer udfordrer forbrugernes tillid til betalingssystemet i Danmark. Vi ved fra adskillige undersøgelser, at de færreste forbrugere lægger mærke til det, hvis de bliver opkrævet et betalingsgebyr. Dertil kommer, at de færreste forbrugere kender til reglerne for betalingsgebyrer, hvorfor det ligeledes er få forbrugere, som reagerer, hvis de opdager at være blevet opkrævet et ulovligt gebyr. Det er derfor vigtigt, at virksomheder i Danmark lever op til de gældende regler, samt at tilsynsmyndighederne sikrer, at reglerne efterleves. Som forbruger skal man kunne stole på, at man ikke bliver opkrævet ulovlige gebyrer.

Vi har forstået på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at de har givet en række enkeltstående påbud til virksomheder for selvsamme ulovlige gebyropkrævning ved Apple Pay-betalinger. Men vi kan også konstatere, at fejlen ikke er blevet løst af nogle af de relevante aktører på betalingsområdet. Vi mener, at der bør findes en løsning, således at forbrugerne kan få deres penge tilbage.

Vi vil opfordre dig til at gå aktivt ind i denne sag. Vi håber, at du som minister snarest vil indkalde de involverede parter for at få lagt en plan for en hurtig og mere grundlæggende løsning af problemet samt for at sikre, at forbrugerne bliver kompenseret for de uretmæssige gebyropkrævninger, der har stået på igennem længere tid.