Service menu

Forbrugerrådet Tænk Dokumentation

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Brev til den nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

3. Januar 2023

Til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen

Hjerteligt tillykke med udnævnelsen som fødevareminister og tak for invitationen til et møde d. 6. januar.

Vi ser frem til at samarbejde med dig som minister for forbrugerne og erhvervslivet, og vi er glade for så hurtigt at få muligheden for at hilse på og vende nogle af forbrugernes aktuelle udfordringer og muligheder.

Der har traditionelt været stort fokus på erhvervsdelen af dit ressort, og vi håber, at du vil sætte et tiltrængt fokus på den del af dit område, der handler om forbrugerne. Vi bidrager meget gerne med viden og input til den vigtige del af ressortområdet, der handler om forbrugerbeskyttelse, forbrugerinformation og om at sikre, at forbrugerne kan træffe gode, sikre, sunde og bæredygtige valg.

Vi forestiller os, at vi på mødet blandt andet kan få mulighed for at vende følgende:

  • Klimamærke og Nutriscore. Vi har været glade for at være med i det konstruktive arbejde for et nyt klimamærke på fødevarer, og ser frem til også at være en del af den videre proces. I forhold til det sunde valg, håber vi, at vi kan samarbejde om at finde løsninger på, hvordan vi sikrer den bedste mærkning, for eksempel i relation til det europæiske mærke Nutriscore.
  • Formuleringen af en visionsplan for dansk landbrug. Vi er glade for ambitionen i regeringsgrundlaget om et partnerskab, der på tværs af landbruget, fødevaresektoren, naturorganisationer, kommuner og forbrugerorganisationer skal formulere en samlet visionsplan for dansk fødevareproduktion – herunder at styrke den plantebaserede produktion.
  • Vildledende markedsføring særligt omkring produkters grønne/bæredygtige egenskaber, såkaldt Greenwashing, herunder håndhævelsen af overtrædelser og den forestående retssag om den ”Klimakontrollerede gris” fra Danish Crown.
  • Mindre madspild. Vi arbejder sammen med Madkulturen i projektet Mindre madspild blandt unge, som er et projekt, der er udsprunget fra tænketanken. Vi har bl.a. tidligere samarbejdet med dit ministerium om TjekDatoen-kampagnen, og vi har udviklet For Resten-app’en, der giver forbrugerne tips og tricks til opbevaring og brug af råvarer og madrester. Vi vil gerne fortsætte og udvikle den form for samarbejde inden for madspild.

 

Vi ser frem til mødet, hvor vi kan dele viden og synspunkter om disse spørgsmål og andre særlige udfordringer, som forbrugerne står overfor på dit nye ressortområde.

Vi ønsker dig en god jul og et godt nytår.