Service menu

Forbrugerrådet Tænk Dokumentation

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Brev til den nye udenrigsminister

1. Juli 2019

Til udenrigsminister Jeppe Kofod

Du ønskes hjerteligt tillykke med udnævnelsen som udenrigsminister.

Som du ved, er Forbrugerrådet Tænk den eneste uvildige og uafhængige organisation, der bredt varetager alle forbrugeres interesser.

På dit område beskæftiger vi os især med frihandelsaftaler. Vi er tilhængere af frihandel, der kan give forbrugerne bedre adgang til større markeder, men lægger vægt på, at frihandel ikke kompromitterer gode forbrugerbeskyttelsesregler.  I de konkrete frihandelsforhandlinger diskuterer man typisk, om landene kan harmonisere deres regler, og der er derfor ofte en kamp mellem handels- og beskyttelseshensyn.

Vi arbejder for, at handelsaftaler også indeholder afsnit om forbrugerbeskyttelse. Handelsaftaler skal bruges til at sikre fælles forbrugerrettigheder på mindst europæiske niveau, ligesom forsigtighedsprincippet og hensynet til bæredygtighed er af afgørende betydning.  

I tilfælde af en hård Brexit gælder det samme. Her er det desuden vigtigt at modvirke, at Storbritannien indgår en aftale med USA, som indirekte vil kunne påvirke EUs regler. En hård Brexit vil rejse en mængde af spørgsmål og usikkerheder fra forbrugerne.

Vi opfordrer dig til at tage disse perspektiver meget alvorligt og afsætte de nødvendige ressourcer til en oplysningskampagne til forbrugerne. Vi går gerne i dialog med dig om, hvordan vi kan bidrage, evt. sammen med erhvervsorganisationerne, således at forbrugertilliden til handel mellem Danmark og Storbritannien ikke bliver svækket.

I de aktuelle forhandlinger mellem EU/USA har det vist sig, at ambitionsniveauet er meget forskelligt, idet USA fortsat ønsker en aftale med ændring af reglerne i stedet for den snævre aftale om fjernelse af told på industrivarer, som der var lagt op til i aftalen mellem præsidenterne Trump og Juncker. Ud over krav til fødevarereglerne har USAs forhandlere for nylig udtalt, at de ønsker en udvanding af EUs databeskyttelsesregler. Det siger sig selv, at vi finder dette helt uacceptabelt.

Vi ser frem til at samarbejde med dig inden for dine nye ansvarsområder og håber, at du kan finde tid i din kalender til et møde, hvor vi kan diskutere de ovennævnte emner, og vi kan fortælle mere om Forbrugerrådet Tænks internationale engagement.